Затруднено храносмилане: симптоми, причини и предпазни мерки.

Затрудненото храносмилане, по-правилно наричано „диспепсия“, често се описва просто като болки в стомаха или лошо храносмилане.

Става дума за функционално нарушение, т.е. за медицинско състояние, в основата на което няма органична причина или откриваеми анатомични увреждания, а само промени във функционирането на системите на организма. Функционалните нарушения са често срещани, но сложни явления. Всъщност нашите органи са взаимосвързани и тези нарушения може да засегнат именно взаимодействието между различните органи, апарати и тъкани, което води до многобройни и променливи симптоми.

Още от тази първоначална информация можем да разберем как това, което смятаме за обикновено „лошо храносмилане“, всъщност е нарушение, което е не толкова пренебрежимо, колкото си мислим.

441967180
144714168

Лошо храносмилане: какви са симптомите на диспепсията.

Те може да се появяват от време на време (когато ядем повече от обичайното или по време на особено напрегнат работен обяд) или да са постоянна част от живота ни. Независимо от честотата, с която се появяват, симптомите се различават в зависимост от вида диспепсия, от която страдаме. Често се говори за нервна или друг вид диспепсия, но всъщност има два клинично признати вида диспепсия:

  • EPS (Epigastric Pain Syndrome или синдром на епигастрална болка). Характеризира се с епигастрална болка и/или парене в „подлъжичната област“ и зад гръдната кост (пироза), които може да се появят както на гладно, така и след хранене.
  • PDS (Postprandial Distress Syndrome или постпрандиален дистрес синдром). Симптомите са: чувство за пълнота, тежест, бързо засищане, усещане, че храната остава в стомаха особено дълго. Може да се прояви също и с подуване на горната част на корема, гадене или оригване.

Тези симптоми може да повлияят на ежедневието ни: склонни сме да ядем малко и само определени храни, да отказваме покани за обяд и вечеря, не се чувстваме свободни да ядем това, което искаме, усещането за подуване и тежест може да ни създаде дискомфорт, а хубавите дни може да завършат с „горчив вкус в устата“.

Причини за диспепсия

Но защо имаме затруднено храносмилане? От какво зависи диспепсията? Причините може да са много, сред които:

  • Генетични и психологически фактори
  • Забавен стомашно-чревен мотилитет
  • Висцерална свръхчувствителност
  • Възпаление на стомашната лигавица
  • Наднормено тегло и затлъстяване
  • Бременност
  • Неподходящ начин на живот и навици: стрес, заседналост, бързо хранене, прекалено обилно хранене, неправилно хранене.

В тази връзка има храни, които могат да влошат ситуацията, и страдащите от диспепсия трябва да ги избягват:

  • Кафе
  • Газирани напитки
  • Храни с високо съдържание на мазнини и пържени храни
  • Рафинирано брашно.

Добре е обаче да се има предвид, че реакцията към храната в случаите на диспепсия е много субективна, така че всеки човек с опита си ще разбере на кои храни да обърне повече внимание.

Le cause della dispepsia​

Предпазни мерки срещу диспепсия

Превенцията и лечението на диспепсията могат да започнат от трапезата и хранителните навици.

Препоръчително е:

  • Да се отслабне, ако се страда от наднормено тегло или затлъстяване
  • Да се яде бавно
  • Да се яде по малко и начесто
  • Да се готви на пара, на скара или на фурна
  • Да се предпочитат лесни за храносмилане храни като риба, прясно сирене, пълнозърнести храни.

Тези препоръки, макар и фундаментални, може да не са достатъчни при определени условия. Може да е полезно диспепсията да се лекува с подходящи за проблема продукти. Във всеки случай, ако нарушението се повтаря често, препоръчваме ви да се консултирате със здравен специалист, за да разберете кой подход може да е най-подходящ за състоянието ви.

Търсене